Signe de vie!
Door: Anny
Blijf op de hoogte en volg Annemiek
22 December 2005 | Burkina Faso, Ouagadougou
Lieve allemaal,
Bij deze ook weer een signe de vie van Annie uit Afrique. Het Amerikaanse “ Anny” is nu veranderd tot een Amsterdams “ Annie”, net als mijn oma, en samen met Sjois, Eddie en Kees, mijn begeleider, vormen we een gezellig stel!
Ruim een maand verder, veel dingen gebeurd, veel op kantoor gezeten ook, en toch ook wat van het land gezien. Half november zijn we naar Banfora geweest, het mango-gebied, waar de mensen na de oogst echt tot hun knieën in de mangoes schijnen te staan. Daar ook op nijlpaarden safari geweest: de mensen-killers nummer 1 wel gehoord, had het idee dat ze zo elk moment vanuit het riet de boot in zouden springen, weg toeristjes, maar helaas geen grijze hippo gezien. Daarna werd ik ziek, malaria, wat ze hier de palu noemen en bronchitis, maar ook dat is Afrique! Als je ziek bent heb je hier ofwel de palu ofwel de fatique, wat betekent dat je last hebt van moeheid of zoals de parents en bro thuis zeggen: ‘last van zeur’! De palu hoort er hier gewoon bij en de pousiere, het stof dat door de Harmattan in de lucht hangt, is natuurlijk ook niet heel goed voor de longen. Je ziet hier dan ook veel mensen met mondkapjes op: wij houden de lippen wel even op elkaar!
Het straatbeeld blijft sowieso heel erg mooi hier! Ik vind dat echt fantastisch die totaal overladen auto’s en vrachtwagens, Afrikanen met wapperende blouses hangend uit het raam of bovenop auto’s of vrachtwagens! Aanspraak heb je als blanke genoeg op straat: er gaat geen dag voorbij dat niemand een praatje met je begint bij het rode stoplicht of gewoon even naast je komt fietsen. Gisteravond was er een stroomstoring, Bobo was echt pikzwart en ik werd op de Peugeot ingehaald door een enorme unit van een bus. Mega hoog, vrolijke Afrikanen die buitenboord hingen, aan de achterkant van de bus meeliftende Afrikanen en op het dak: geiten, schapen en koeien! De bus ging rechtdoor, ik moest linksaf, maar valt daar dus zo voor mijn neus een koe van de bus, echt heel zielig. De meeliftende Afrikanen schreeuwen, maar zonder resultaat, de bus reed gewoon door! Ik ook… Wat een land!
Toch zijn de Hollandse invloeden nog volop aanwezig! Sinterklaas op de ambassade in Ouaga gevierd, waar Sint zelfs op schimmel aankwam! Rood, wit, blauw was er volop vertegenwoordigd! Toch zijn de Burkinabé-mannen en –vrouwen ook populair onder de Hollanders: Kees en Jan Bakker hebben namelijk pikzwart haar en een bruine huid.
’s Avonds hebben we de miss XXL- verkiezing van Burkina bijgewoond! Erg grappig: de tweede kandidaat van vanavond is Laurence, 120 kilo en haar lievelingseten is frites!
De volgende avond Sinterklaas gevierd met Sjois, Eduard, Sanne en Heleen, Hollandse gedichten en Afrikaanse kado’s!
Samen met Sjois heb ik een surprise-birthday party georganiseerd voor Eduard: de kitscherige verlichting met een jingle bell-sound en de ballonnen aan de poort deden sterk denken aan de Oosterpark, kitscherige gezelligheid! Maar het was geslaagd, met dank ook aan de super chocolade taart van Karim, duidelijk zijn specialiteit! De kitscherigheid is Burkina trouwens niet vreemd: de supermarkt is verlicht in alle kleuren van de regenboog en de opblaasbare kerstmannen en enorme kerststallen staan naast de weg voor de verkoop!
Toch wordt er ook hard gewerkt! Afgelopen vrijdag voor het eerst het veld in geweest, samen met Sjois, bij de eerste boerencoöperaties op bezoek! Uiteindelijk hebben we niemand gesproken, maar wel een unieke ervaring! We hebben de Assemblee Generale, oftewel de ledenvergadering, van een boerenunie bijgewoond! Twee en een half uur op een stalen bankje geluisterd naar het Dioula, de taal in het zuidwesten van Burkina, niks van verstaan natuurlijk, maar genoten van de mooie hoofden, gebitsloze monden, onderuitgezakte Afrikanen en de bonte verzameling van outfits: de een in een dikke winterjas, de andere in een soort lang nachthemd/ pyjama. Dat mannen overal universeel zijn bleek aan het einde van de vergadering: er werd een dankwoord uitgesproken, iedereen begon hard te lachen, en toen het vertaald werd naar het Frans bleek dat ze van harte hoopten dat tenminste een van ons tweeën aan een Burkinabé zou blijven hangen!
Niemand gesproken betekende dat we zaterdag weer op pad gingen. Deze dag was wel vruchtbaar, om maar even in de fruitterminologie te blijven, en erg leuk! Wel merkte ik weer wat voor een vreemde eend ik hier eigenlijk ben. Sommige mannen willen je als vrouw geen hand geven, anderen gaan voor je buigen, vrouwen willen met je ruilen qua huidskleur en je goedkope Kijk-shop-horloge vinden ze ook wel heel erg mooi: Cadeau??!
Dat onderzoek doen niet altijd gemakkelijk gaat weet ik nu ook: Mijn begeleider heeft het over een omgevallen boekenkast en een groot raadsel, erg motiverend! Morgen ga ik mijn eerste boer interviewen! Spannend!
Daarna gaan we naar Ouaga: we zijn uitgenodigd voor het kerstdiner op de ambassade, niet mis natuurlijk! Ik had natuurlijk alleen de ‘survival- en Afrique outfits’, die de beste tijd wel gehad hebben dankzij de harde hand met borstel van Karim. Dus heeft de buurvrouw wat rokken voor me genaaid! Het kost niks, maar 1 op de drie rokken past!
Na kerst gaan we met z’n vieren, Eva komt speciaal uit Ghana, op ‘vacances’ naar Mali! We gaan een tracking maken door de Dogon Vallei, naar Djenné, en Moptie aan de Niger! Daar vieren we ook het nouvelle année! Ik heb er erg veel zin in!
Lieve mensen, ik wens jullie allemaal een hele fijne kerst en een heel goed oud en nieuw! Raar om dat zo te schrijven, voor mijn gevoel is het volop zomer, ook en Hollande! Ik denk aan jullie!
Heel veel liefs en grande bisou, Annemiek
PS. Mn numero de telephone est: 00226-76013778 ipv 2778!
22 December 2005 - 16:42
Anneke Renkema:
Jeetje Annemiek! Wat weer een prachtig verhaal! Ik had van Sietse al gehoord dat je malaria had. Gelukkig heeft het je fantastische schrijfstijl nog niet aangetast!
Hele fijne kerstdagen daar!
Liefs,
Anneke -
22 December 2005 - 20:20
Dad:
Weer een super leuk verhaal en geestig geschreven. Leuk dat de interviews vandaag goed gingen, dat moet toch hoop geven voor na de vakantie. Veel plezier in Mali en pas op dat je geen rund op je hoofd krijgt. Zorg je ervoor dat als je volgend jaar weer naar kantoor gaat, je licht op je fiets hebt of moet ik nog een stel LED lampjes sturen; laat het even weten dan kan ik het nog voor kerst opsturen dan heb je het voor Pasen ( grapje). Veel plezier de komende dagen geniet ervan en let op op jezelf.Liefs, kussen, je liefhebbende dad -
22 December 2005 - 20:32
Mem:
Ontzettend leuk om je belevenissen te lezen! We zullen het bundelen als herinnering voor later. Veel verhalen kende ik natuurlijk al, maar sommige dingen zijn mij toch duidelijker geworden omdat soms hele stukken tijdens skype/telefoongesprekken wegvallen. Heel fijne vakantie en een fijne tijd in Mali en past je outfit voor het kerstdiner inmiddels???
Dikke kus en heeeel veeel liefs!!!!!
Mem -
22 December 2005 - 23:44
Bake:
Oosterpark zag er weer prachtig uit vanavond, laatste wedstrijd in het stadion, dus je mist wel degelijk wat nu je daar zit.Maar fijne kerst en voorzichtig met carbit schieten daar ;-) -
23 December 2005 - 07:55
Marte:
Hej Annemiek, je hebt echt een supertijd zo te lezen!! Wat waanzinnig mooi zeg! Ik mail je wel voor uitgebreider bericht,liefs Marte -
23 December 2005 - 08:04
Evie:
Lieve Anny,
Nou je had het waarschijnlijk al wel gehoord: stond gister voor Jan ... bij de bus naar Ouaga te wachten, na een half uur zeiden ze doodleuk dat ie niet reed ivm technical problems. Ik balen, kon wel janken. Zo direct een nieuwe poging, denk dan aan mij: 20 uurtjes afzien!! Maar heb heel veel zin om jullie te zien: we gaan er echt een top kerst en vakance in Mali van maken!! Dag meisie, tot morgen!!!
kus eef -
23 December 2005 - 09:17
Suus:
Heeeey lieve Miek,
Wat een belevingen allemaal! Hoog tijd voor een wijntje in de irislaan... Loop helemaal achter! Klinkt echt als een heel bijzonder land en de mensen lijken me echt anders dan hier. Gaan we zeker nog s (samen)bezoeken!!! Hey lieverd. Hele fijne kerstdagen daar en afrique.
Love ya, kus Suus -
23 December 2005 - 13:49
Monique:
He lieve miek! Wat weer een prachtig verhaal,we moesten vooral erg lachen om je avontuur met die koe!Je hebt het volgens mij reuze naar je zin daar!Geniet ervan! hele fijne kerstdagen en veel plezier in Mali, is daar vast ook erg mooi!
Grande bisou Monique et Khaled -
23 December 2005 - 13:49
Monique:
Grande bisou Monique et Khaled -
23 December 2005 - 13:53
Bart:
Hee Annemiek!
Of kan ik beter Annie zeggen? Ik zie al dat ik me straks aan moet gaan passen aan de nieuwe Amsterdamse namen die jullie in gebruik hebben daar.
Pas op in het verkeer en mocht je nog gaan trouwen met een Burkinabeer, stel het nog ff uit dan kan ik het feestje meepakken.
Fijne kerstdagen en veel plezier in Mali.
Tot eind januari
groeten
Bart -
23 December 2005 - 17:52
Heleen:
hee Anny, ben veilig aangekomen in Nederland, nog wel een beetje wennen, het is hier koud ;-) Je raadt trouwens nooit wie er maandag op mijn laatste dag voor het onderzoekscentrum op mij stond te wachten; die jongen uit Banfora! Hij had me al eerder ergens gespot, en is me toen gevolgd, en was echt wanhopig op zoek naar jou! Was niet echt vriendelijk want ik wilde naar huis, maar ik geloof dat je zijn hart hebt gebroken... -
25 December 2005 - 21:44
Niels:
Hé Swa,
Leuk om te lezen!! Heel veel plezier daar nog.......
Wel raar net dat je er met kerst niet bij bent...
Dikke kus Big Bro -
25 December 2005 - 21:46
Niels:
PS wil je nog eens wat foto's op de site zetten?? Zou erg leuk zijn!!
Kus Niels -
26 December 2005 - 19:52
Anky:
Hey lieve anny,
Vanuit Duitsland wil ik je natuurlijk hele fijne kerstdagen wensen ( is eigenlijk al bijna voorbij, maar zeker wel gemeend) en natuurlijk een super oud en nieuw, daar zo ver weg! Hier is de drukte weer losgebarsten, geniet er maar even van.... lekker koekjes bakken met de kids!
Meissie, mis je wel hoor! Als we allebei weer in Nederland zijn, gaan we snel weer een avondje zingen 4 FUN!
Hele dikke kus - luv ya -
28 December 2005 - 19:45
Marrie:
Liebe Annie,
Wist niet dat je zo goed kon schrijven Annie! Het is erg leuk om te lezen en ook ik moest hard lachen om het koe-verhaal als is het wel wat sneu voor die arme koe. Vanaf morgen zit ik in de UB, ook voor mijn scriptie! Veel plezier nog tijdens jullie rondreis en hoop dat we snel weer skypen!
Liefs Marrie -
29 December 2005 - 12:29
Ellen J:
Hey Annemiek!
Leuk om je verhalen te lezen! Je maakt wat mee daar! Wel een super leuke ervaring! En dan ook nog op vakantie, dat is helemaal lekker!
Heb je nog erg last van je malaria of is dat nu helemaal weer over, ik hoop het maar voor je!
Hele fijne tijd nog daar en een goede jaarwisseling gewenst!
Liefs Ellentje J -
02 Januari 2006 - 19:31
"mem's" Collega:
Hé Annemiek,
Alle goeds voor 2006 gewenst!
Fijn dat je weer beter bent.
En...hoe was het kerstdiner?
Kijk uit naar je volgende verhaal!
Groetjes, Elleke