La vie togolaise
Door: Annie
Blijf op de hoogte en volg Annemiek
04 December 2006 | Togo, Lomé
Hier ben ik dan weer vanuit Afrique, Togo, Lomé: dit x iets minder decadent dan in Burkina Faso, want ik woon nu als echt Afrikaanse in een soort studentenhuis in de wijk Doumassesse waar niemand stromend water heeft. Ondanks de Burkina-experience was het toch een klein beetje wennen de eerste dagen. Het was meteen flink zweten toen ik om 1 uur ’s nachts, in spijkerbroek en capuchon trui en zelfs met mijn sjaal nog om, het vliegtuig uitstapte. De 28 graden van Lomé viel echt als een soort warme deken over me heen. Aiesec en mijn NGO waren met een heel team gekomen om me op te halen - alleen maar mannen overigens en even was ik bang dat Aiesec Togo alleen maar uit mannen zou bestaan maar dat valt mee - en ook mijn backpack kwam zowaar van de band af rollen, dus wat dat betreft begon ik meteen goed!
Even mijn spullen afgezet bij mijn huis, en toen nog wat gaan drinken met ‘le directeur’ van Challenges, Elvis, die voor Aiesec 8 maanden in Nederland heeft gezeten! Tijdens het korte bezoekje aan mijn kamer had ik meteen al gezien dat er geen stromend water was, maar niet meer over nagedacht toen ik om 3 uur in mijn bed lag, oude ventilator ernaast en drie uur later scheen de zon alweer volop mijn kamer binnen en was de familie achter me al weer in rep en roer!
De eerste echte dag Togo stond in het teken van alle hoognoodzakelijke dingen regelen: pinnen, een nummer regelen, evenals een teil en twee tonnen, 1 voor water om mee te douchen en 1 voor water om de wc mee door te spoelen. Verder moest ik volgens Nadege, meisje van Aiesec, echt een badmuts hebben en slippers, waarvan dat laatste wel te begrijpen is, maar het eerste iets minder. ’s Avonds met Elvis en zijn broer gegeten in een kleine maquis, waar ik tot nu toe bijna nog elke avond heb gegeten. Het is maar goed dat ik de vitaminepillen van A tot Z bij me heb, want veel verder dan deegachtig brood met af en toe een avocado en een omelet en ’s avonds spaghetti en couscous zonder enige groente ben ik nog niet gekomen.
Verder tot nu toe nog niet heel veel gedaan: ik heb even op “kantoor”gekeken, wat echt een heel klein donker hokje is. Daarom zit ik nu ook op de campus, waar ik ook internet heb en waarschijnlijk vaak zal werken. Het is een erg mooie campus, echt Afrikaans, veel natuur, af en toe een faculteit en vind het erg leuk zo tussen alle studenten. Inmiddels weet ik al wel iets meer over het project wat ik ga doen, maar wat precies maar rol is, is me niet helemaal duidelijk. Wel ben ik inmiddels al tot ‘chef de project!’ Het project heet Youth Business Togo en is onderdeel van Youth Business International, wat al in een groot aantal landen van start is gegaan. Challenges, mijn NGO, is verantwoordelijk voor het implementeren van Youth Business International in Togo. YBT zal waarschijnlijk in maart 2007 van start gaan, dus ik hoop dat ik daar nog bij kan zijn en zal dan jaarlijks aan ongeveer 10-15 jongeren een micro krediet verschaffen waarmee zij een eigen bedrijfje op kunnen starten, en hen helpen in het hele proces. Deze jongeren zullen geselecteerd worden door middel van een soort wedstrijden waarvoor jongeren een business plan dienen te schrijven. De werkloosheid onder jongeren is in Togo echt heel erg groot, boven de 60 procent en veel jongeren raken erg gedemotiveerd, werken na hun studie als taxi-chauffeur of als taxi-moto of in het ergste geval zitten thuis! Verder heb ik net ook gehoord dat ik waarschijnlijk ook mee ga helpen met het project WAIMUN, West African International Model of United Nations, waarvoor in februari een grote conferentie wordt gehouden in Lomé die wordt georganiseerd door Challenges. Ik ben me nu dus vooral aan het inlezen.
Afgelopen week waren er in Lomé veel activiteiten die in het teken stonden van de Wereld Aids dag. Vrijdag naar een manifestatie geweest (Han, hoe is jouw dag verlopen?), en dat was echt super mooi. Het programma beston onder andere uit een vragenuur voor kinderen waarbij ze vragen konden stellen aan een seropositieve man – vraagt er een klein lief jongetje hoe je aids kan genezen - sketches, een playbackshow, en een groep breakdansers, echt fantastisch! Zondagochtend op half zes opgestaan voor de Marathon de l’Espoir, oftewel te marathon van de hoop, die ook werd gehouden in het teken van de Wereld Aids Dag. Achterop de taxi-moto ging ik om zes uur ’s ochtends in sport-outfit door Lomé, waar de marathon voor vrouwen om half 7 zou beginnen. C’est l’Afrique, dus het begon ruim een uur later, maar ondanks de hitte heb ik de 4,5 kilometer gerend zonder te stoppen. Samen met een jong meisje ging ik hand in hand over de finish. Bijna vanaf het begin rende ze in haar Afrikaanse rok en op blote voeten naast me over de oude asfaltwegen, en we hebben elkaar aangemoedigd om door te gaan. Ik dacht als zij het kan op blote voeten, moet ik het zeker kunnen op mijn oude afgetrapte puma’s. Het gaf echt een mooi gevoel en werd die ochtend helemaal een beetje emotioneel van de kracht en het optimisme die mensen hier bezitten om er samen wat van te maken.
Op dit moment staat er in Lome een rantsoen op de elektriciteit, wat betekent dat er af en toe geen stroom is. Er is een heel schema opgesteld zodat iedereen weet wanneer er wel/geen stroom is. Dat betekent dus dat ik af en toe niet kan werken met een laptop die maar een batterij heeft die 20 minuten mee gaat, dat de ventilator het soms begeeft als je net in bed ligt en dat ik met een zaklamp een leger kakkerlakken moet ontwijken als ik naar de wc ga ’s avonds! Dat is ook Afrique, maar ik vind het echt weer super mooi om hier te zijn!
Bekend zijn weer de stoffige zandwegen met af en toe enorme gaten en kuilen, de zakjes water, de blije kinderen langs de wegen die schreeuwen “Yovo, Yovo bonjour!” (blanke hallo), de kleine brandjes langs de kant van de weg, de Afrikaanse sounds en beats die de hele dag vrolijk klinken, en ook de mensen zijn allemaal weer zo aardig, behulpzaam, en gastvrij! Echt heel mooi! Ik ga nu maar es even aan de arbeit, zal proberen jullie wat vaker en beter op de hoogte te houden dan vorig jaar, en ook nog even mijn adres:
ONG Challenges
Annemiek Kalbfleisch
96, Rue de Oasis DMS
02 BP 20516 Lome
Togo
En mijn Togolese nummer is 00228-976.66.74, maar smsen komen vaak niet aan.
Ik ben heel benieuwd hoe t met jullie is en een hele dikke kus! xxx Annie
04 December 2006 - 09:52
Renske:
haha, je hebt het stokje overgenomen van me: ben net een paar dagen terug uit Malawi. lees met plezier je verhalen!
bisou, renske -
04 December 2006 - 09:58
Eva:
Ha lieve Annie! Super om je 1e verhaal te lezen, en natuurlijk heeeeeeel herkenbaar van onze avonturen van vorig jaar! Geniet er heel erg van, en ik blijf je volgen!! Veel liefs!! xx -
04 December 2006 - 10:34
Mary:
Liebe Annie,
Wat een superverhaal, het klinkt echt goed! Ontroerend om te lezen over het Afrikaanse meisje op blote voeten dat je de finish overtrok! Had vanacht over je gedroomd. Gelukkig is alles goed. Geniet ervan!
Liefs Mary -
04 December 2006 - 10:51
Wytske:
Hey Miek,
blij te lezen dat je jezelf goed redt! Geniet er van! Lief wyts -
04 December 2006 - 11:14
Linda:
Hey Annemiek
Wat super leuk om je eerste verhaal te lezen. Erg herkenbaar.
Geniet van alles, maar ook veel succes natuurlijk.
(BTW, dat hardlopen vind ik wel super, pff, petje af, begrijp ook zeker dat het wel emotioneel was om dit zo samen te doen).
Veel liefs
Linda
(Ploeg) -
04 December 2006 - 11:48
Ingrid:
Tis net of ik er zelf ook ben zo levendig je t beschrijft! Brr kakkerlakken... ik moest denken aan een douche op vakantie waar ik 'een rare grote tor' wilde redden van t hete water, nou dat was dus hoe een kakkerlak eruit zag! Kzou je t hardlopen in de afrikaanse zon niet na kunnen doen haha maar misschien dat zo'n lief meisje zelfs mij nog tot hardlopen zou kunnen aansporen :) Misschien moet je Maxima eens uitnodigen voor je project :) die is toch ook van de microkredieten? Succes en ik zie uit naar je volgende story! xing -
04 December 2006 - 11:53
Lieke:
Hoi Annemiek,
eindelijk weer terug in Afrika! Hoop dat je een hele leuke tijd tegemoet gaat in Togo. Ik blijf je belevenissen volgen.
Groetjes, Lieke (Kameroen) -
04 December 2006 - 12:59
Hanneke:
heej annemiek! superleuk je verhalen weer te lezen! mijn dag was ook fantastisch alhoewel wel iets minder indrukwekkend dan in togo denk ik.. :) geniet ervan! veel liefs -
04 December 2006 - 13:11
Dad:
Lieve Annemiek,
Leuk die enthousiaste verhalen. Hoop dat je je energie wat weet te doseren, want om zoo snel na aankomst te gaan rennen lijkt me niet echt gezond. Eind van de week proberen we je weer te bellen. Geniet, maar pas goed op je zelf. Liefs,
je vader -
04 December 2006 - 17:16
Mem:
Lieve Moon,
Mijn complimenten hoe snel en makkelijk je je toch weer aanpast!Ik zal proberen om je verhaal te printen voor de grandparents, maar mis nu wel de hulp van Niels.
Leuk om je belevenissen te lezen (krijg nu toch een beter beeld, dan via een krakende telefoon). Denk nog maar eens na over die column, het is zeer lezenswaardig!!
Geniet en doe voorzichtig!
Heeeeele dikke kus!
Mem
04 December 2006 - 17:18
Marijn:
Jo lieve Ann, je verhaal kan wat mij betreft zo in de viva Hartstikke leuk! Kus -
04 December 2006 - 18:24
Jolanda:
Hey hallo Annemiek!
Ik lees dat alles weer helemaal oke is daar! Geweldig dat je alweer op reis bent! Ik zou zeggen, geniet er weer volop van en ik volg je verhalen zeker weer! (alleen nu vanuit Nederland!:))
Liefs van Jolanda -
04 December 2006 - 18:33
Cousine Caroline:
Heej lieve nicht! Wat word ik jaloers als ik jou verhalen lees, afgezonderd van dat er geen stroment water is en het stikt van de kakkerlakken.. yak... Hoop dat m'n smsje is binnengekomen en alles verder goed met je gaat. Liefs je nichtje Caroline -
04 December 2006 - 19:40
Marte:
Hej lieve Miek, fijn om wat van je te horen. Klinkt geweldig. Geniet onder de Afrikaanse zon!!
Liefs -
05 December 2006 - 08:00
Ben Geutskens:
Hoi Annemiek,
Leuk dat je ons op de hoogte houdt. Heel veel succes en we blijven je verhalen op de voet volgen.
Ben -
05 December 2006 - 15:42
Froukje:
He lieve Mokkie,
super leuk om je verhalen op een regenachtige Sinterklaasavond in Nederland te volgen!Wat een andere wereld zit jij in!!
Heel veel plezier en ik leef met je mee!
Kus Froukje
06 December 2006 - 06:35
Anky:
Hey lieve Anny... :)
Wat geweldig om te lezen hoe jij je alweer helemaal thuisvoelt op Afrikaanse bodem!Heb met plezier je story gelezen...
Heel veel succes met je job daar en geniet!!!
Kus -
07 December 2006 - 17:54
Suus:
Hey Annie,
Thanx voor je sms, hij is aangekomen (zowaar)!Wat klinkt dat gaaf zeg daar!En wat leuk dat je de 'marathon' samen met dat meisje hebt gelopen.ik vind je wel dapper met al die enge beesten daar... Held! Nou geniet ervan en plaats maar veel stories op je site. Hartstikke leuk!
Kus Suus -
07 December 2006 - 20:47
Sanne:
Annie! Fantastisch om te lezen! Veel succes daar! Volgens mij kun je goede dingen doen! -
07 December 2006 - 22:02
Marrie:
Liebe annie,
Heb je vandaag een kaartje gestuurd. Ben benieuwd wanneer deze aankomt! Even kijken hoe lang het duurt. Heb je verhaal voor de tweede keer gelezen en het blijft leuk!
Dikke kus Marrie -
08 December 2006 - 08:01
Marjolein:
He Miek!
Wat een mooie verhalen, kan me er wel wat bij voor stellen zoals jij t beschrijft. Goed man, nog even een hardloopwedstrijdje meegelopen! Klinkt nu al fantastisch allemaal. Veel succes met je werk,
liefs -
10 December 2006 - 17:26
LP:
Hey Anny! Jammer dat ik je niet meer gezien heb. Hoe was de afsluiting in Groningen? En nu al weer helemaal in het Togolese leven?! Klinkt super! xlp -
13 December 2006 - 11:29
Ewoud:
Yoo Anny!
Een wat late reactie van mij, maar ben net terug van mijn snoepreisje naar Azie.
Begrijp uit je verhalen dat je Nasara en Toubab nu plaats hebben gemaakt voor Yovo? Heb nog niks over mangobomen gelezen waar je lekker onder kunt zitten. Hebben ze die daar? Het klinkt allemaal een stuk primitiever dan Le Burkina, maar ik weet zeker dat je je wel gaat redden daar. Al Afrikaanse vrienden gemaakt? Ben benieuwd. Jammer dat je mail het niet doet (of kun je soms wel mails lezen?). In elk geval heeeeeel veel plezier en succes gewenst.
Kus Edu. -
19 December 2006 - 23:12
Marrie:
Liebe Annie,
Ben benieuwd hoe het met je gaat?? Heb je het nog naar je zin in Afrika of verlang je alweer naar een lekkere Hollandse luxe badkamer?
Mis je wel een beetje hoor!
Kus Marrie -
26 December 2006 - 04:13
Niels :
Annemiek eindelijk heeft Bro weer eens internet!! Fijne kerstdagen en spreek je snel!!
Kus Niels -
01 Januari 2007 - 10:22
Karel:
een gelukkig nieuwjaar -
09 Januari 2007 - 21:23
Evelien:
Lieve Anny hoestie daar met jouw red je het een beetje in je uppie? Je maakt wel weer van alles mee zeg geweldig om te lezen sta er steeds weer versteld van hoe je dat allemaal doet! Sorry van de late reactie maar ik heb sinds vandaag pas internet in ons eigen huisje! Zijn voor de kerst verhuisd en het bevalt helemaal super echt zo leuk en mooi geworden we zijn er super blij mee! Als je terug komt moet je heel snel effe komen kijken! Met luc gaat ook alles goed hij is behandeld aan zijn rug en sinds dien is hij nog vrolijker en gekker scheuren bokken rennen enzo o o het is echt een boefie maar hij is ook wel veel beter gaan bewegen dus dat is wel super! Heel veel succes en strekte met alles to snel wacht weer op spannende verhalen xx Eef