En Afrique!!!
Door: Annemiek
Blijf op de hoogte en volg Annemiek
28 Oktober 2005 | Burkina Faso, Ouagadougou
Zo, ein-de-lijk zit Anny dan en Afrique, in Burkina Faso, in Bobo-Dioulasso la capitale économique en om precies te zijn in de ‘quartier residentia’l, oftewel de villa wijk van Bobo! Het is echt te gênant voor woorden: we hebben een douche met super lekker warm water, we drinken het water uit de kraan, we hebben een kok, die ook wast, schoonmaakt, en uiteraard ontbreekt een portier die over ons waakt niet!
Hier heb ik dan maanden naar toegeleefd, honderden keren geprobeerd een voorstelling te maken van wonen in een hut, met een emmer als douche en een gat in de grond als wc, slangen die onder mijn bed doorkropen, maar niets van dat dus!
Met Royal Air Maroc, die Royal doet t hem, ben ik samen met Eva ( studente uit Groningen die ook onderzoek gaat doen) veilig geland in Ouagadougou, overigens wel twee uur te laat en zonder koffer! Dat betekent ook zonder boeken, aantekeningen, artikelen, malariapillen en de rest van mijn goed uitgeruste EHBO-kit! Maar goed, ik heb goede hoop dat de Royal Air Maroc mijn koffer vannacht weer veilig aflevert vanuit Niamey.
In Ouaga werden Eva en ik opgewacht door Sanne, ook een studente uit Groningen bij wie we zouden slapen, en de chauffeur van SNV. Helemaal hyper na onze lange reis, en een totaal vochttekort, hebben we tot vroeg in de ochtend zitten drinken (water) en praten, “dit is dus Afrika” en na een kort nachtje zijn we maandag dus Ouaga gaan verkennen. Die dag was echt zo raar! Ik was echt in een soort droomwereld, ik wist “ik ben en Afrique”, maar voor mijn gevoel was ik er ook weer niet. Ik voelde me alsof ik op de set was: alles om me heen schoof als een film aan mijn ogen voorbij. Brommers met mooie Afrikaanse vrouwen in al even mooie jurken, motoren met stoere negers, rookdampen, uitlaatgassen, bijna-uitelkaar-rollende taxi’s, zon, kraampjes met fruit, stof, schreeuwende kinderen “les blancs”, een enkele SUV van een ietwat idealistische Europeaan! Zo apart! Van Sanne kregen we meteen de nodige tips over hoe we ons het beste een weg kunnen banen door de Afrikaanse samenleving en verder boodschappen gedaan op de markt, dat kost hier echt helemaal niks en eenmaal weer thuis bij Sanne achter het hek met portier zou het ook best Spanje, Italië of la Douce France kunnen zijn. Een huis met airco, warme douche, normale wc……. Interessante mededelingen! Na de lunch hebben we een taxi rit gemaakt naar het SNV kantoor, onze opdrachtgever, want ja er zal hier toch zeker gewerkt moeten worden! De taxi brak voor mijn gevoel bijna in tweeën, wat misschien geen eens zo’n hele onrealistische gedachte was. Oude afgedankte auto’s uit Europa gaan in Burkina zo nog een paar jaar mee, gaan dan weliswaar niet harder dan 40 km per uur, maar dat hoeft ook helemaal niet! Alles op zijn tijd!
Wat verder opvalt is dat alles in Ouaga plat is, comme en Hollande! Hoge gebouwen zie je nauwelijks, bijna alles is laag en dat is misschien ook wel begrijpelijk gezien het feit dat de steigers van hout zijn! Hmmmm solide??? Je crois pas!
’s Avonds zijn we met Sanne uiteten geweest in een Ivoriaans restaurant, oftewel met super lekker eten uit Côte d’Ivoire!
Na één dagje Ouaga ben ik de volgende ochtend met Eva weer verder gereisd naar Bobo-Dioulasso. De reis van Ouaga naar Bobo was echt heel mooi! Met de beste busmaatschappij van Burkina, in een te mooie bus met airconditioning waren we met onze chauffeur die wel van stevig doorrijden hield 5 uur onderweg. Bij het instappen kwam er een heel klein donker dreumesje van een jaar of twee op ons af lopen, stak zijn handje uit naar mij en Eva en zei Bonjour! Zo schattig en stoer, helemaal niet bang voor twee van die witte reuzen. Op de een of andere manier lijken we hier nog bleker, ik heb echt het idee dat ik doorschijnend wit ben. Precies op tijd vertrokken we, meteen al fiesta met vrolijke Afrikaanse muziek uit de boxen. De Afrikanen zaten allemaal ritmisch mee te bewegen, ik probeerde het maar niet met, mijn ritmegevoel kennende. Zoals gezegd hield onze chauffeur niet van fossielen op de weg, dus werd er flink ingehaald, gewoon op zij kijken dan zie je die tegemoetkomende bussen en die fietsende kinderen niet! Langs de weg mooie Afrikanen, siesta onder een boom, water halen of bananen aan het verkopen, om de paar kilometer een kapotte vrachtwagen met een hele familie Afrikanen er omheen om de nodige reparaties uit voeren, verloren ladingen op de weg van overvolle bussen, echt super mooi, vijf uur lang genieten! De natuur is hier nu ook echt enorm groen, maar dat zal wel komen omdat het regenseizoen nog geen week voorbij is. Hoe dichter we bij Bobo kwamen hoe slechter de weg werd, en een plasstop was voor de blaas dan ook een grote opluchting! Je blijft hier drinken, non stop! Toen we uitstapten hingen de straatverkopertjes, allemaal kinderen rond de twaalf jaar, echt aan onze lippen met smekende hoofden: Madame!!!??? Daar voelde ik me best wel ongemakkelijk, natuurlijk hebben we geld, maar ja….. je kan niet alles kopen! De wc was overigens echt letterlijk een gat in de grond….
Bij aankomst in Bobo kwamen Ewoud en Joyce al meteen aan fietsen, echt heel grappig, tussen alle Burkinabé ineens twee Groningers op de fiets! Een chauffeur van SNV bracht ons naar onze stek, mijn “Groningen” “voor de komende 4 maanden. De chauffeur van SNV draaide de hoofdweg op, daarna op een enorme rotonde rechtsaf, en daarna volgden alleen maar onverharde wegen met rood zand en kuilen. Ik dacht echt “mijn God, in wat voor rimboe kom ik nu terecht!”, maar dat het de Irislaan ten volste zou overtreffen had ik nooit maar dan ook nooit verwacht!
Een ‘gardier’, oftewel een bewaker, voor de deur, iemand die onze koffers naar binnen tilde, een enorm huis, ieder een eigen kamer, mijne overigens zonder airco maar met ventilator, een kok, die het eten kookt, het ontbijt klaar zet, de afwas doet en zelfs Ewouds onderbroeken wast! Maar goed, mijn wasdag staat gepland op zaterdag, ik kan tenslotte wel iets zelf doen en bovendien gaat Karim zo hard met de schrobber te keer dat ik vrees dat mijn kleren de derde wasbeurt van hem niet zullen overleven!
Ik vond het in eerste instantie echt te gênant voor woorden, ik als studentje van 23, nog niets wezenlijks gepresteerd en hier toch behandeld worden als een Bea! Maar zoals Joyce en Ewoud al zeiden, het went en je kan zelfs geïrriteerd worden als er ’s middags geen fruitsalade is terwijl die er normaal gesproken wel altijd is! In dat stadium ben ik na twee dagen gelukkig nog niet.
Verder is het hier toch vooral hard werken en ben ik er na twee dagen al achter dat hele dagen binnen zitten op een kantoor echt helemaal nix voor me is. Ik kan mijn energie niet kwijt en mis de buitenlucht. Nu maar hopen dat het vanaf volgende week als mijn begeleider er is, het een beetje goed gaat en ik dus ook gauw het ‘veld’ in kan, al gaat dat geloof ik nog wel even duren. Elke ochtend staan we half 7 op, beginnen we om half 8 en werken dan door tot half 1, een erg lange sessie, en daarna beginnen we om 3uur weer tot zo ongeveer half 7.
Gelukkig ben ik sinds vandaag de eigenaresse van een solide peugot, die toch niet zo heel solide bleek te zijn, waardoor ik in ieder geval nog wat aan lichaamsbeweging doe. Voor de duidelijkheid, mijn peugot is geen auto maar een vélo! Vandaag gekocht, vanmiddag stond ie alweer bij de fietsenmaker, omdat het stuur los zat, de ketting aanliep en de banden geen lucht meer hadden. Weer een geluk, tegenover SNV zit een fietsenmaker, en onderweg van huis naar werk, kom je er nog een aantal tegen. Zo langs de kant van de weg, een paar sleutels in de zak, een voor-oorlogse fietspomp bij de hand, een paar knechten die samen met jou onder de boom staan te wachten op een lekke band, en je bent van beroep fietsenmaker. Ook dit kost weer nix: voor 900 CFA dat is ongeveer €1,35, was alles weer gemaakt en had ik er zelfs een slot bij. Helaas is mijn handrem nu alweer lam…….
Nou, het is alweer een redelijk lange story aan t worden, dus mache ich jetzt mal schluss! Wou nog even zeggen dat het hier zo heel apart ruikt, een beetje branderig, naar dat rode zand! Lekker! En wat ook opvalt, het wordt hier echt donker! Omdat je natuurlijk veel minder lichten hebt, is de hemel echt dark ’s nachts! Ik hoop jullie binnenkort meer te vertellen over Burkina en de dingen die je hier kan zien, voor het weekend staan er in ieder geval uitstapjes gepland! Leuk!
Zou het super leuk vinden als jullie me ook op de hoogte houden van Hollande, en heb zowaar skype: Annemiek Kalbfleisch est le nom! Heb met Marin en Monique al geskypt en het werkt, heel leuk! Ben bovendien totaal mobiel hier, mijn nummer is: +226-76013880, nu moet alleen mn oplader nog komen want die zit in mijn koffer. En weet niet of alle sms-en aankomen…. Jammer maar misschien ook niet zo heel vreemd, en brousse!
Let’s keep in touch, dan zal ik ook es wat foto’s gaan maken van Burkina!
Heel veel liefs, grande bisou d’ Annemiek
28 Oktober 2005 - 16:36
Sanne:
Je koffer is nu op het vliegveld, als het goed is kunnen we m vanavond ophalen (hoop dat het lukt, dan heb je m morgen). Ook leuk: ik heb op een kameel gereden vanochtend! :D -
28 Oktober 2005 - 17:13
Ineke:
Hey roommate! Leuk te lezen dat alles daar zo goed gaat!!! Ben echt super jaloers!!! Geniet ervan,
Groetjes Ineke -
28 Oktober 2005 - 17:22
Monique:
He annemiek!
Leuke story hoor! We zijn hier erg benieuwd naar de foto's. Succes met alles en geniet ervan!
Dikke kus Khaled en Monique! -
28 Oktober 2005 - 17:23
Nicolien Kalbfleisch:
Moontje, wat kan je toch geestig schrijven! Ik zie het voor me; mail morgen uitgebreider en zal alles uitprinten voor de grandparents. Dikke kus dad en mem -
28 Oktober 2005 - 17:28
Monique:
He annemiek!
Dikke kus Khaled en Monique! -
28 Oktober 2005 - 17:30
Marin:
Hartstikke leuk allemaal! Kan me wel voorstellen dat het in het begin allemaal een beetje een droom is. Maar bij het volgende busritje zit je vast al ritmisch mee te klepperen op de muziek..Heel veel plezier en succes. Kus -
28 Oktober 2005 - 17:39
Bake:
ola, wat een prachtig verhaal zeg. klinkt echt te mooi voor woorden, lijkt me echt vet om daar ook een x heen te gaan. Ben erg benieuwd naar de foto's. Veel plezier nog, ciao -
28 Oktober 2005 - 17:55
Anky:
Hoe tof Anny om je verhaal te lezen!!!!! De eerste post is ook onderweg dus hoop dat het Afrika bereikt vanaf Duitsland haha....
Lieve anny, hoop je snel te spreken via skype! Hele dikke kus -
28 Oktober 2005 - 20:14
Broeder Niels:
He Anus!! Wat goed een eigen site! leuke je verhalen te lezen.... Hopelijk volgen er nog vele leuke verhalen en komen er ook snel foto's.. Heel veel plezier daar nog! Groetjes Big Bro -
28 Oktober 2005 - 20:31
Marte:
Hej Miek, vallen al die enge slangen en hutjes verhalen super mee! Wat een mooi verhaal! Ik ben echt blij dat je in een 'normaal'huis zit. Ben benieuwd naar je verdere verhalen en foto's natuurlijk! Geniet ervan! liefs marte -
29 Oktober 2005 - 14:14
Martine:
Dag lieve Moon,
Wat een story!! Ik zie het echt allemaal voor me, heel tof!! Heel veel plezier en natuurlijk ook succes!
Liefs en kus Tien -
29 Oktober 2005 - 16:15
Mary:
He Annie,
Wat ontzettend leuk om je verhalen te lezen, ik lig helemaal dubbel, echt geschreven in Anny-taal! VOlgens mij ga je een leuke tijd tegemoet daar. Als het goed is gaat Juul morgen mijn compu maken (zegt hij al drie weken) maar dan zouden we kunnen skypen, lijkt me echt cool!
X Marrie -
30 Oktober 2005 - 15:11
Hanna:
Ongelooflijk wat je al hebt meegemaakt,in z'on korte tijd! Enig om te lezen, ik zie het helemaal voor mij, heel veel succes en veel liefs van ons! Juan en Hanna. -
30 Oktober 2005 - 18:29
Hanneke:
Woow...!!! WAT GAAF! Wat klinkt dat gaaf en zoo anders dat ik me gewoon haast geen voorstelling kan maken! ben zoo benieuwd naar je foto's! en ben blij dat alles zo goed gaat, toch een beetje een zorg minder.. :) liefs en geniet! -
30 Oktober 2005 - 20:21
Caroline:
Heej lieve nicht.
Alles goed? Mooie verhaal heb je al geschreven.
Waneer komen de foto's? Ik ben nu wel erg benieuwd hoe het er daar uit zien. Kijken of mijn beeld dat ik er bij heb gevormd klopt...
Doe je rustig aan (met de warmte daar...) en ik spreek je snel.
Liefs Caroline -
30 Oktober 2005 - 20:27
Annet:
Werd getipt en moest dus even kijken en lezen. Volgens mij heb je het al ontzettend naar je zin en de hele dag binnen ziten achter een buro went.... Al is het buiten beter! Kom zo achter een heleboel 'geheime' info. Groetjes en tot lezens,
Annet en William -
31 Oktober 2005 - 10:36
Hanna:
Hee lief nichtje,
Wat klinkt het allemaal geweldig! Ben erg benieuwd naar de foto's en naar de aankomende verhalen! Geniet ervan en hoop dat je snel het veld in kunt, om ook dat eens te kunnen zien.
Veel liefs van de hele family...
Owh ja en ik mis ons koffie/cappucchino drinken nu al...;-) -
02 November 2005 - 14:04
Karolien:
Lieve Annemiek,
Goed om iets van je te horen, de voorzieningen daar zijn blijkbaar zo slecht nog niet, ;-). Nu al zoveel indrukken opgedaan, en het worden er alleen maar meer. Heel veel plezier daar meid! En succes met alles...
Liefs, Karolien -
02 November 2005 - 20:54
Froukje:
he Mokkie,
echt super leuk om vanuit Grun te lezen wat je daar allemaal meemaakt! Klinkt echt gaaf! Wat een verhaal zeg! Echt super!
Ben net als iedereen natuurlijk heel benieuwd naar de foto's!
Hou ons op de hoogte!
Kus en tot snel -
03 November 2005 - 12:27
Marlies:
Annemiek, wat cool!!! Leuk dat k zo op de hoogte kan blijven van je belevenissen!!! Fijn dat alles goed met je gaat! Binnenkort keertje skypen?? En idd, geniet ervan want die 4 maanden vliegen voorbij!!
Dikke smok! -
04 November 2005 - 11:23
Ingrid Bakker:
Hoi Miek, leuk om je verhaal te lezen zeg! Eerst dacht ik: huh zit ze nóu al in afrika? Maar time really does fly blijkbaar ;) Terwijl ik in een ellenlange pauze tussen 2 poli's (nu KNO, erg leuk!) met buiten een wat grijzige lucht lees over het warme Afrique met die speciale lucht en de rode aarde en de hobbelige wegen en de kraampjes en luierende mannen langs de weg en de groepjes kinderen die je allemaal een bijzonderheid vinden, kan ik me weer helemaal voorstellen hoe het was in tanz! Zet je gauw de foto's op je site? Ik zal op Skype eens kijken of ik je kan toevoegen, dat zou wel geinig zijn! Nou ondertussen maak ik zo'n lange 'reactie op bericht', ik kan je beter een gewone email sturen volgende keer. Bye! xing -
07 November 2005 - 18:44
Suus:
Heeeeey
Eindelijk je site ontdekt!! Wat een avonturen allemaal alweer. Leuke foto's ook die je stuurde! Echt een andere wereld zeg, lijkt wel van tv... haha. Ga snel skype downloaden (ien ff vragen). Have fun daar! Kus -
08 November 2005 - 20:25
Marjolein:
He Miekje!
He wat jammer dat ik je niet meer gezien heb voor je vertrek! Je verhaal gelezen, mooi hoor, je schrijft leuk, als ik dat lees zou ik ook zo weer mijn koffers pakken. Al heb ik je niet meer gesproken voor je vertrek, ik denk aan je en ik wens je een fantastische tijd, zal je site blijven volgen! X -
20 November 2005 - 10:05
Erik:
He lieve anny,
doet me hoed te lezen dat alles goed met je gaat! Ik hoop dat je daar in Afrika wat meer rust zult vinden dan in onze overhaaste maatschappij... Succes met je onderzoek en mis je!
Liefs Erik